Aktier i europæiske, asiatiske bilproducenter falder, mens investorerne ser Trumps takstforslag.
Aktier i europæiske bilproducenter faldt mandag, da investorerne så frem til en forventet toldmeddelelse fra den amerikanske præsident Donald Trump den 2. april.
Analytikere har antydet, at dagen er ved at forme sig for at se en stejl eskalering af Trumps indsats for at genoprette balancen i USA’s handelsholdning, et centralt mål for hans administration, siden han vendte tilbage til Det Hvide Hus for en anden periode tidligere på året.
Trump, som har sagt, at erklæringerne vil være en del af det, han har kaldt “befrielsesdag”, forventes at pålægge både venner og modstandere nye pligter, herunder afgifter, der matcher udenlandske toldbarrierer.
Hans kabinet har sagt, at en gruppe på omkring 15 lande kan være målrettet, selvom en Wall Street Journal-rapport sagde, at et større antal lande blev overvejet. Rapporten sagde også, at Trump overvejede en flad told på 20 % på alle lande, som USA har et handelsunderskud med.
I sidste uge afslørede Trump nye tariffer for biler, hvilket gjorde et løfte om at straffe udenlandske importører af biler og lette lastbiler til USA. Strateger har markeret, at tiltaget kan hæve indenlandske bilpriser, selvom Trump i weekenden sagde, at han “ikke kunne være ligeglad”, hvis udenlandske bilproducenter øger omkostningerne for forbrugerne.
Globale aktier blev solgt i mandags, hvor især bilproducenter faldt. I Tyskland faldt aktierne i Volkswagen (ETR: VOWG_p), BMW (ETR: BMWG) og Mercedes Benz (ETR: MBGn) alle med mere end 3 %, mens Toyota Motor Corp (TYO:7203) (NYSE: TM) og Mitsubishi Motors (TYO:7211) også faldt i handelen i Asien.
Investorer har været bekymrede over, at Trumps afgifter kunne genopbygge inflationspres og udløse en nedgang i den økonomiske aktivitet. Trump har på sin side argumenteret for, at toldsatserne er nødvendige for at rette op på opfattede globale handelsubalancer, indsamle indtægter for at hjælpe med at opveje planlagte skattelettelser og hjælpe med at bringe produktionsjob tilbage til USA