Home » News » Aktier i Asien falder, guld stiger, mens konflikten i Mellemøsten sætter gang i sikkerheden.

Aktier i Asien falder, guld stiger, mens konflikten i Mellemøsten sætter gang i sikkerheden.

News Team

Asiatiske aktier faldt, og guldpriserne steg mandag, da risikostemningen blev ramt, efter Irans gengældelsesangreb på Israel skabte frygt for en bredere regional konflikt og holdt handlende på kant.

Dollaren nåede et nyt højdepunkt i 34 år over for yenen på grund af voksende forventninger om, at et klæbrigt inflationspres i USA vil holde renterne der højere i længere tid.

Markederne i Asien begyndte ugen på et forsigtigt grundlag. MSCI’s bredeste indeks for Asien-Stillehavsaktier uden for Japan faldt 0,7 %, efter at Iran sent på lørdag havde affyret eksplosive droner og missiler mod Israel som gengældelse for et formodet israelsk angreb på dets konsulat i Syrien den 1. april.

Det markerede Irans første direkte angreb på israelsk territorium.

Truslen om åben krigsførelse, der bryder ud mellem de ærke fjender i Mellemøsten og trækker i USA, har efterladt regionen på spænd. USA’s præsident Joe Biden advarede premierminister Benjamin Netanyahu om, at USA ikke vil deltage i en modoffensiv mod Iran.

Israel sagde: “Kampagnen er ikke slut endnu”.

Japans Nikkei faldt mere end 1 %, mens Australiens S&P/ASX 200-indeks tabte 0,6 %.

Hongkongs Hang Seng-indeks faldt 0,8 pct.

De eskalerende spændinger udløste også en flugt til sikkerhed, der sendte guld til en stigning på 0,51 % til 2.356,39 USD pr. ounce og den sikre havn-dollar stort set højere, hvilket forlængede dens stigning på 1,6 % fra sidste uge. [GOL/]

Oliepriserne reagerede dog næppe på nyhederne, da handlende stort set havde prissat et gengældelsesangreb fra Iran, der sandsynligvis ville forstyrre forsyningskæderne yderligere. Det betød, at futures på Brent-råolie toppede på 92,18 USD pr. tønde i sidste uge, det højeste niveau siden oktober.

Brent var sidst 0,5 % lavere til $90,01 pr. tønde, mens US West Texas Intermediate råoliefutures faldt omkring 0,6% til $85,13 pr. tønde. [O/R]

“De vigtigste risici for den globale økonomi er, om dette nu eskalerer til en bredere regional konflikt, og hvad reaktionen er på energimarkederne,” sagde Neil Shearing, koncerncheføkonom hos Capital Economics.

“En stigning i oliepriserne ville komplicere bestræbelserne på at bringe inflationen tilbage til målet i avancerede økonomier, men vil kun have en væsentlig indvirkning på centralbankernes beslutninger, hvis højere energipriser bløder ind i kerneinflationen.”

Amerikanske aktiefutures tikkede i mellemtiden højere efter et kraftigt salg på Wall Street fredag, da resultater fra store amerikanske banker ikke imponerede. [.N]

S&P 500 futures og Nasdaq futures steg hver 0,15 pct.

“Geopolitiske overskrifter kommer til at være meget der,” sagde Chris Weston, forskningschef hos Pepperstone.

“Markedet forsøger virkelig at forstå, hvad der foregår. Deres synlighed for prisrisiko på dette marked er blevet lidt mere besværligt, og jeg tror, at når man ikke har den synlighed, får man en højere volatilitet. Det er sådan set der, vi er.”

RATE GENTENK

Andetsteds holdt de amerikanske statsrenter tæt på deres seneste højder, da handlende mindskede deres forventninger til tempoet og omfanget af rentenedsættelser fra Federal Reserve i år. [US/]

Den benchmark 10-årige rente lå sidst på 4,5277%, mens den toårige yield holdt tæt på 5%-niveauet og sidst var på 4,8966%.

En fortsat række robuste amerikanske økonomiske data, især sidste uges varmere end ventede inflationsrapport, har tilføjet synspunktet om, at de amerikanske renter kan forblive højere i længere tid, og at en Fed-lempelsescyklus sandsynligvis ikke vil begynde i juni.

Futures peger nu på en lempelse på omkring 50 basispoint, der forventes i år, et stort tilbageslag fra de 160 bps, der blev indregnet i starten af året.

Denne havændring i renteudsigterne har til gengæld sendt dollaren på et riv og skubbede den til et 34-årigt toppunkt på 153,69 yen mandag.

Euroen og det britiske pund var på samme måde holdt tæt på fem måneders laveste niveau. [FRX/]

“Vi har opdateret vores prognoser for den amerikanske FOMC, og skubbede tidspunktet for starten af rentenedsættelsescyklussen ud til september 2024, fra juli tidligere,” sagde Kristina Clifton, seniorøkonom hos Commonwealth Bank of Australia.

“Det amerikanske CPI har været stærkere end forventet i løbet af de første tre måneder af 2024. Vi forventer, at det vil tage en række inflationsprint på 0,2 %/måned eller lavere for at give Fed tillid til, at inflationen kan forblive vedvarende lavere, og at renterne behøver ikke forblive på et restriktivt niveau.”

En række Fed-politikere skal tale i denne uge, herunder formand Jerome Powell, som kunne give yderligere klarhed om den fremtidige udvikling af amerikanske renter.

Skiftet i renteforventningerne har standset bitcoins blæsende rally, efter at verdens største kryptovaluta gentagne gange har noteret nye rekorder i år takket være strømme til nye spot-bitcoin-børshandlede fonde og forventninger om forestående Fed-nedskæringer.

Bitcoin var sidst mere end 2% lavere til $65.536, efter at være faldet til under $62.000 i søndags. [FTX]

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-stocks-slide-gold-rises-as-middle-east-conflict-sparks-safety-rush/