Home » News » Aktier går mod rekordhøje niveauer i en inflationstung uge.

Aktier går mod rekordhøje niveauer i en inflationstung uge.

13 May 2024 Putem News Team

Globale aktier nærmede sig rekordhøje i mandags, i en uge, hvor inflationstallene kunne skabe eller bryde forventningerne til tidligere amerikanske rentenedsættelser, mens kinesiske aktivitetsdata vil teste optimisme om et vedvarende opsving i verdens nr. 2 økonomi.

Mens amerikanske inflationsdata vil komme i centrum, kan rapporter om kinesisk detailsalg og industriproduktion også have en stor indvirkning på investorernes overordnede stemning.

Kinesiske myndigheder er også indstillet på at sælge 1 billion yuan ($140 milliarder) i længere-daterede obligationer for at hjælpe med at finansiere stimulusudgifter derhjemme.

Det forbedrede sentiment har hjulpet med at løfte kinesiske blue chips til et højdepunkt i syv måneder, og de positive stemninger blev ført videre til Europa, hvor STOXX 600 holdt tæt på rekordhøje, og amerikanske aktiefutures steg 0,1 %.

“Amerikanske aktiehandlere, sammen med obligations-, guld- og dollarhandlere (nå, alle virkelig), vil prøve at starte ugen med at massere eksponeringer forud for amerikanske PPI og CPI og detailsalg,” sagde Pepperstone-strateg Chris Weston.

MSCI All-World-indekset rykkede op i mandags og er nu mindre end 0,5 % væk fra martss rekordhøjder.

På verdensplan afhænger meget nu af, om den amerikanske inflationsrapport for april vil vise en afmatning efter tre måneder med opadrettede overraskelser. Medianprognoserne er, at kerneforbrugerpriserne vil stige 0,3 % i måneden sammenlignet med 0,4 % i marts, hvilket trækker den årlige rente ned til 3,6 %.

Så afgørende er dataene, at afrunding til anden decimal kan gøre hele forskellen.

“Vores uafrundede kerne-CPI-prognose på 0,27 % m/m antyder større risici for en dueagtig overraskelse til en afrundet stigning på 0,2 %,” bemærkede analytikere hos TD Securities.

Et lavt tal ville sandsynligvis øge væddemål, som Federal Reserve kunne lempe allerede i juli, som i øjeblikket kun er prissat til en 25% chance. Ligeledes kan en høj inflation presse en rentenedsættelse ud over september og udfordre prisfastsættelsen med 42 basispoints lempelser i år.

Der er også tal om amerikanske producentpriser, detailsalg og arbejdsløshedsansøgninger, sammen med endelige rapporter om europæisk inflation, der skulle forstærke forventningerne til en rentenedsættelse i juni fra Den Europæiske Centralbank.

Der er et væld af Fed-talere i denne uge for at opdatere markederne om deres tanker, herunder Fed-formand Jerome Powell, som møder op med chefen for den hollandske centralbank på tirsdag.

Fremragende os indtjening

Med 80 % af S&P 500, der har rapporteret resultater, er virksomhederne på vej til at have øget indtjeningen med 7,8 %, et godt stykke over april-forventningen på 5,1 %.

Når Nvidia (NVDA) rapporterer den 22. maj, er kvartalsindtjening fra såkaldte Magnificent Seven-firmaer på vej til at springe 49% ifølge LSEG-data.

Virksomheder, der rapporterer i denne uge, omfatter Walmart, Home Depot og Cisco.

Globale aktieindeks er også steget til rekordhøje niveauer i de seneste uger, selv om markederne nedskalerer nogle af deres mere aggressive indsatser for rentenedsættelser i år.

“En ligetil fortolkning af resultaterne på de finansielle markeder er, at der er mere underliggende styrke i den globale økonomi, end man havde forventet, og højere renter afspejler snarere end hæmmer global vækst,” siger Bruce Kasman, leder af økonomisk forskning hos JPMorgan.

“Vi hælder i denne retning, efterhånden som vores 2024-vækst- og renteprognoser begge bevæger sig højere.”

Den relative outperformance af den amerikanske økonomi fortsætter med at understøtte dollaren, mens kun truslen om japansk intervention forhindrer den i at teste 160 yen barrieren igen.

Bank of Japan sendte mandag et høgeagtigt signal til markederne ved at skære ned på mængden af japanske statsobligationer, som den tilbød at købe i en almindelig operation, hvilket pressede renterne op.

Dollaren holdt på 155,87 yen mandag, mens euroen var flad på 1,0777 dollar efter at have mødt modstand omkring 1,0791 dollar i sidste uge.

Guld faldt med 0,5 % til $2.347 pr. ounce, efter at have steget 2,5 % i sidste uge på efterspørgsel fra momentumfonde og snak om igangværende køb fra Kina.

Oliepriserne holdt sig for det meste stabile, hvor futures på Brent-olie steg 0,1 % til 82,87 USD pr. tønde, mens amerikansk råolie steg 0,13 % til 78,36 USD.

($1 = 7,2339 kinesiske yuan)

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-grind-towards-record-highs-in-inflation-heavy-week/