Home » News » Asiatiske aktier blandet efter Wall Street-stævner, da ‘tiden er kommet’ til rentenedsættelser.

Asiatiske aktier blandet efter Wall Street-stævner, da ‘tiden er kommet’ til rentenedsættelser.

News Team

Asiatiske aktier var blandede mandag, efter at amerikanske aktier steg tæt på deres rekorder i forventning om, at Federal Reserve snart vil begynde at sænke renten for at hjælpe økonomien.

Amerikanske futures faldt. Oliepriserne steg, efter at Israel og den libanesiske militante gruppe Hizbollah handlede kraftig ild tidligt søndag, hvilket udløste potentielle forsyningsbekymringer blandt markederne.

Fredag sagde Fed-formand Jerome Powell, at tiden var inde til at sænke hovedrenten fra en høj i to årtier.

“Tiden er inde til, at politikken skal justeres,” sagde Powell. “Rejseretningen er klar, og timingen og tempoet for rentenedsættelser vil afhænge af indkommende data, udviklingsudsigterne og balancen mellem risici.”

Den dueagtige holdning løftede yenen over for dollaren, og dollar-yen-kursen faldt 0,30 % til 143,95 ved mandagens tidlige handel.

Den japanske centralbanks guvernør havde fredag antydet, at flere rentestigninger kan komme, hvis inflationen forbliver på vej til at nå målet på 2 %. Han nævnte også, at banken nøje overvågede de seneste svingninger i aktiekurser og valutaer.

Japans benchmark Nikkei 225 faldt 1,1 % i morgenhandelen til 37.944,68 på grund af den stærkere valuta.

Hongkongs Hang Seng-indeks tilføjede 1,0 % til 17.786,31, mens Shanghai Composite-indekset faldt 0,1 % til 2.852,34.

Australiens S&P/ASX 200 steg 0,7 % til 8.076,10. Sydkoreas Kospi faldt 0,2 % til 2.695,24.

I fredags steg S&P 500 1,1 % til 5.634,61, efter at indekset trak sig inden for 0,6 % af sit rekordhøje i sidste måned og har slået stort set alle sine tab tilbage fra en kort, men skræmmende sommerbesvær.

Dow Jones Industrial Average steg 1,1 % til 41.175,08 og krydsede 41.000-niveauet for første gang siden det satte sin rekord i juli, mens Nasdaq-sammensætningen sprang 1,5 % til 17.877,79.

Powells tale markerede en skarp vending for Fed, efter at den begyndte at hæve renten for to år siden, da inflationen steg til det værste niveau i generationer. Feds mål var at gøre det så dyrt for amerikanske husholdninger og virksomheder at låne, at det bremsede økonomien og kvælede inflationen.

Selvom han var omhyggelig med at sige, at opgaven ikke er fuldført, brugte Powell datid til at beskrive mange af de forhold, der sendte inflationen i vejret efter pandemien, inklusive et arbejdsmarked, der “ikke længere er overophedet.” Det betyder, at Fed kan være mere opmærksom på de andre af sine dobbeltjob: at beskytte en økonomi, der er ved at bremse, men som hidtil har trodset mange forudsigelser om en recession.

Den anden del af hans udtalelse holdt nogle af de detaljer tilbage, som Wall Street så gerne ville høre.

De statslige renter var allerede trukket kraftigt tilbage på obligationsmarkedet siden april på baggrund af forventninger, at Federal Reserves næste skridt ville være at sænke sin primære rente. De eneste spørgsmål var, hvor meget Fed ville skære ned, og hvor hurtigt den ville bevæge sig.

En fare er, at handlende har bygget deres forventninger for høje, noget de ofte har gjort tidligere. Hvis deres forudsigelser er forkerte, hvilket også har været en regelmæssig begivenhed, kan det betyde, at statsrenterne allerede er trukket for meget tilbage, siden deres fald begyndte i foråret. Det kan igen presse alle former for investeringer. Torsdag faldt for eksempel S&P 500 til det værste tab i mere end to uger efter, at statsrenterne steg.

I fredags var Powells tale med til at føre til en udbredt demonstration på tværs af Wall Street.

De mindre aktier i Russell 2000 sprang 3,2% for at lede markedet. Mindre virksomheder kan have stor gavn af lavere renter på grund af deres behov for at låne for at vokse.

I S&P 500-indekset for store virksomheder steg mere end 85% af aktierne.

På obligationsmarkedet faldt renten på det 10-årige statsobligation til 3,79 % fra 3,86 % sent torsdag. Den toårige statsrente, som bevæger sig tættere på forventningerne om handling fra Fed, faldt til 3,91 % fra 4,01 % sent torsdag.

I energihandel steg benchmark amerikansk råolie 51 cent til $75,34 pr. tønde. Brent-råolie, den internationale standard, steg 56 cent til $78,71 pr. tønde.

Euroen kostede 1,1184 USD, ned fra 1,1190 USD.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-mixed-after-wall-street-rallies-as-time-has-come-for-rate-cuts/