Wall Street, globale markeder synker på rapporten, at USA kan stramme teknologiske grænser på Kina.
Wall Street fulgte globale markeder lavere onsdag, da teknologiaktier sank, efter en rapport sagde, at USA planlægger strammere importkontrol på virksomheder, der deler chipfremstillingsteknologi med Kina.
Futures for S&P 500 sank 1 % før klokken, mens futures for Dow Jones Industrial Average faldt 0,3 %. Det teknologitunge Nasdaq faldt 1,5 % i den tidlige handel.
Den ubekræftede rapport fra Bloomberg sagde, at præsident Joe Biden overvejer at bruge en omfattende regulering, Foreign Direct Product Rule, for yderligere at begrænse salget af kritisk chipfremstillingsudstyr til Kina.
USA har blokeret kinesisk adgang til avancerede chips og udstyr til at fremstille dem, med henvisning til sikkerhedsmæssige bekymringer, og opfordret sine allierede til at følge trop. De fleste har styrket deres kontrol, men mange virksomheder i branchen fortsætter med at handle med Kina.
Aktierne i Tokyo Electron faldt 7,5 pct. Præcisionsværktøjsproducenten Disco Corp. sank 4,5 %, og Lasertec, der fremstiller udstyr til inspektion af defekter i computerchips, faldt 5 %.
Den hollandske producent af chipudstyr ASML Holding NV faldt 7,7 % i præmarket, mens Nvidia faldt 3,7 %.
ASML er verdens eneste producent af maskiner, der bruger ekstrem ultraviolet litografi til at fremstille avancerede halvledere. I 2023 blev Kina ASML’s næststørste marked og tegnede sig for 29% af dets omsætning, da kinesiske virksomheder købte udstyr, før licenskravet trådte i kraft.
Uden for tech-sektoren tabte Spirit Airlines mere end 5 %, efter at rabatselskabet reducerede sin omsætningsvejledning i andet kvartal, og lastbilfirmaet JB Hunt Transport Services mistede 2,9 %, efter at det gik glip af Wall Streets omsætnings- og profitmål, da salget faldt næsten 7 % sammenlignet med til et år siden.
Tokyos Nikkei 225-indeks faldt 0,4% til 41.097,69.
Taiwans Taiex faldt 1%, da Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. tabte 2,4%.
Markederne i Taiwan blev raslet af kommentarer fra tidligere præsident Donald Trump til Bloomberg, der kritiserede den selvstyrede ø, som Beijing hævder, som USA er forpligtet til at forsvare, hvis den bliver angrebet.
“Taiwan bør betale os for forsvar,” sagde Trump ifølge et udskrift af et interview offentliggjort af Bloomberg. “Taiwan tog vores chipforretning fra os, jeg mener, hvor dumme er vi?” han sagde.
I Europa ved middagstid var Londons FTSE 100 flad, da data viste, at inflationsraten forblev stabil på Bank of Englands mål på 2 % i juni. Det ramte håbet om en centralbankrentesænkning, selvom de bedre end ventede data pressede det britiske pund til over $1,30 tidligt onsdag.
Tysklands DAX og CAC 40 i Paris faldt hver 0,4 %.
I valutahandler faldt den amerikanske dollar til 156,51 japanske yen fra 158,34 yen onsdag. Den handlede i sidste uge tæt på 162 yen, men yenen steg kraftigt fredag. Rapporter sagde, at finansministeriet kunne have interveneret i valutamarkedet onsdag, og at det var trådt ind i sidste uge og købte næsten 6 billioner yen (37 milliarder dollars) for at støtte yenen.
Andre steder i Asien steg Australiens S&P/ASX 200 0,7 % til 8.057,90 efter at have ramt et rekordhøjt niveau på 8.083,70 under morgenhandel. Sydkoreas Kospi faldt 0,8 % til 2.843,29.
Hongkongs Hang Seng steg 0,1 % til 17.739,41, mens Shanghai Composite-indekset tabte 0,5 % til 2.962,85.
Handlende afventer resultatet af et politisk-fastsættende møde på øverste niveau i det regerende kommunistparti, som afsluttes på torsdag. Den lukkede dør-samling i Beijing forventes at støtte leder Xi Jinpings vision om at investere massivt i at styrke Kinas selvforsyning med avancerede teknologier.
I andre handler tilføjede amerikansk benchmark-råolie 72 cent til 81,46 USD pr. tønde i elektronisk handel på New York Mercantile Exchange.
Brent-råolie, den internationale standard, steg 50 cent til 84,23 $ pr. tønde.
Euroen steg til $1,0943 fra $1,0897.
I USA tirsdag viste en rapport, at salget hos detailhandlere holdt fast i sidste måned på trods af økonomernes forventninger om et fald.
Alligevel mener mange markedsaktører, at inflationen aftager nok til at overbevise Federal Reserve om snart at begynde at sænke renten. Fed har holdt sin primære rente på det højeste niveau i mere end to årtier i håb om at bremse økonomien lige nok til at få inflationen helt under kontrol.
Tirsdag steg S&P 500 0,6 % til 5.667,20, hvilket satte et rekordhøjt niveau for 38. gang i år. Dow Jones Industrial Average sprang 1,9 % til 40.954,48, og Nasdaq-sammensætningen haltede med en gevinst på 0,2 % til 18.509,34, da stjernerne blev svagere for nogle af årets største vindere.