HomeOrdlisteExchange-traded Fund (ETF)

Exchange-traded Fund (ETF)

En børshandlet fond (ETF) refererer til en kurv af værdipapirer, der sporer et specifikt indeks. Ligesom virksomheders aktier kan ETF'er også handles på børser.

Børshandlede fonde tilbydes i næsten alle mulige aktivklasser, herunder traditionelle investeringer, aktier, råvarer og valutaer, blandt andre. Nogle af de nyere ETF'er giver også handlende mulighed for at shorte markedet, bruge gearing og undgå visse skatter.

Der er flere typer ETF'er, herunder indeks, rente, råvare, sektor og industri, udenlandske ETF'er og andre. Indeks ETF'er er den mest almindelige type, som er designet til at spore et bestemt markedsindeks såsom S&P 500 og Nasdaq Composite.

Fastforrentede ETF'er er beregnet til at spore forskellige typer obligationer, herunder US Treasury, corporate, kommunale obligationer og mere. Råvare-ETF'er, som deres navn antyder, sporer prisen på populære råvarer, herunder guld, majs og olie. Sektor- og industri-ETF'er giver handlende tilbud om eksponering til en bestemt branche som teknologi, sundhedspleje, fast ejendom og mere.

I lighed med aktier køber og sælger investorer også ETF'er på daglig basis i almindelig åbningstid. Derudover har ETF'er også deres eget ticker-symbol, og deres prisdata kan nemt tilgås.

Der er dog nogle vigtige forskelle mellem ETF'er og virksomhedsaktier. For eksempel ændres antallet af udestående aktier i en børshandlet fond meget hyppigere, da nye aktier og eksisterende aktier regelmæssigt henholdsvis udstedes og indløses. Fordi ETF'er konstant kan skabe og indløse aktier, er deres markedspris altid i overensstemmelse med deres underliggende aktiver.

Gå tilbage til vores fulde ordliste.

Forfatter: Mircea Vasiu Opdateret: July 25, 2022