HomeNewsS&P 500 faldt i 2022: her er grunden til, at investorer køber dippet

S&P 500 faldt i 2022: her er grunden til, at investorer køber dippet

Mircea Vasiu

Det amerikanske aktiemarked får en barsk start på handelsåret, men det er normalt hvis man dømmer efter historiske standarder. Køber investorerne dog dippen?

2022 startede med, at aktierne styrtede, da centralbankerne forbereder sig på at fjerne pengeindkvartering. Nu hvor krigen startede i Østeuropa, truer den internationale bølge af sanktioner mod Rusland med at sende aktiekurserne endnu lavere.

Inflationen kører varmt i USA såvel som i andre dele af verden. COVID-19-pandemien udløste en hidtil uset bølge af monetære og finanspolitiske stimuli, som resulterede i en overdreven stigning i priserne på varer og tjenester.

Stigende inflation tvinger centralbankerne til at revidere deres prisstabilitetsmandat. Som sådan har mange af dem i den udviklede verden allerede hævet renten eller planlægger at gøre det.

En, der er på vej til at begynde at hæve renterne, er Federal Reserve. Det afsluttede netop sin kvantitative lempelse, og det signalerede, at det ville hæve federal funds-renten i marts. Oven i købet vil den begynde processen med at skrumpe sin balance og dermed yderligere stramme pengepolitikken.

Som sådan blev aktier ramt fra alle sider. Derudover sendte krig oliepriserne over $120; derfor vil inflationen sandsynligvis blive ved med at stige.

I år er et midtvejsår i USA, og aktiemærket retter sig typisk i sådan et år. Men hvis historien fortæller os noget, bør investorerne købe dykket.

Det giver mening at købe dippen nu

Midten af året ser typisk et stort tilbageslag. Den intra-årige tilbagetrækning siden 1950 var -17,1% i gennemsnit, hvor 1974 registrerede den største – en tilbagetrækning på -37,6%.

Hvis vi betragter oliekrisen og det inflationære chok i 1974 og sammenligner det med nutidens forhold, så kan aktierne ser mere fald forud. Men selvom det bliver tilfældet, fortæller historien os, at investorer bør forblive optimistiske.

Historien fortæller os, at et år senere overstiger det gennemsnitlige afkast 30%. Derfor vil investorer blive ved med at prøve at vælge en bund og justere deres portefølje for at positionere den til næste år.