Home » News » Porsche-aktien stiger i landemærke Frankfurt debut

Porsche-aktien stiger i landemærke Frankfurt debut

Porsche-aktier steg i deres børsdebut torsdag, i et af de største offentlige udbud i Europa nogensinde.

Aktier af det ikoniske sportsvognsmærke handlede oprindeligt til 84 euro (81 USD) torsdag morgen, efter at de sent onsdag var blevet prissat i den øverste ende af deres sortiment til 82,50 euro. Det vurderer virksomheden til omkring 75 milliarder euro.

Ved 9:30 am London tid torsdag aktier var stabiliseret på 84,50 euro. Moderselskabet Volkswagen tilbyder 911 millioner aktier, en reference til Porsches berømte 911-model.

“I dag er en stor dag for Porsche og en fantastisk dag for Volkswagen,” sagde Arno Antlitz, Volkswagens finansdirektør, til CNBC’s “Squawk Box Europe” torsdag.

Organisationen vidste, at børsnoteringen ville blive en succes, ifølge Antlitz, med henvisning til “stærk økonomi” og “en meget overbevisende strategi for fremtiden.”

“Vi var overbeviste på trods af det udfordrende miljø, at denne børsnotering ville vise sig at være vellykket, og vi havde ret,” sagde han til CNBC’s Annette Weisbach.

Før handel startede var reaktionerne positive, hvor hjørnestensinvestorer allerede havde gjort krav på omkring 40 % af de udbudte aktier, ifølge Reuters. Indtil nu er eneejeren af Porsche AG, Volkswagen, ved at reducere sin andel i sportsvognsfirmaet, med en 12,5% skive på listen.

Børsnoteringsaktier skulle give Porsche et økonomisk løft på 19,5 milliarder euro, hvilket giver selskabet mere finansiel fleksibilitet med hensyn til elbiler, ifølge Volkswagen.

Den skelsættende børsnotering kommer på et tidspunkt, hvor markedet er skævt, da bilindustrien fortsætter med at mærke virkningerne af krigen i Ukraine, og vurderingerne af andre luksusbilproducenter, herunder Aston Martin, Ferrari, BMW og Mercedes-Benz er alle faldet i de seneste måneder.

“Porsche AG har fuldstændig afkoblet sig selv fra de negative markedstendenser,” fortalte en investor til Reuters, oversat af CNBC. Virksomheder menes at forsinke offentliggørelsen på grund af de nuværende markedsforhold.

Børsnoteringen er dog ikke sat til at blive en banebryder for andre virksomheder at følge trop, da Porsche fortsat er et særligt stærkt mærke med en unik markedsposition. Volkswagen annoncerede oprindeligt sine planer om, at Porsche skulle blive børsnoteret den 5. september.

Antlitz adresserede også den igangværende halvledermangel, som fortsat vil være et problem i år.

“Vi forventer et bedre udbud i 2023, men vi forventer, at en lempelse af manglen vil sparke ind i 2024,” sagde Antlitz til CNBC.