Home » News » Nike falder midt i udhuling af lønsomhed, lageropbygning

Nike falder midt i udhuling af lønsomhed, lageropbygning

Nike Inc (NYSE: NKE)-aktierne faldt, efter at lagerbeholdningen steg, og sportstøjsgiganten blev tvunget til at presse marginsprængende rabatter igennem, der skadede rentabiliteten.

Højere fragtomkostninger, prisnedsættelser og valutaeffekter tyngede rentabiliteten i regnskabsårets første kvartal, der sluttede 31. august, med en bruttomargin på 44,3 %, der lå under Wall Streets forventninger. Nordamerikanske lagre steg med 65%, og fodtøjsgiganten nedjusterede også sine udsigter for hele året torsdag.

Aktierne faldt 8,9% i før-markedshandel i New York, efter at være faldet 43% i år gennem torsdagens lukning. Bekymring om manglende prisfastsættelse tyngede rivalerne i Europa fredag, hvor Adidas AG-aktien faldt så meget som 4,4 %, og Puma SE faldt så meget som 5,3 %.

“Vi tager afgørende skridt for at rydde overskydende beholdning,” sagde Nike Chief Financial Officer Matt Friend under en samtale med analytikere. Han sagde, at dette forventes at have “en forbigående indvirkning på bruttomargener i dette regnskabsår”, men tilføjede, at “disse omkostninger vil blive langt opvejet af fordelen ved at rydde markedspladskapacitet.”

Nike er det seneste firma, der kæmper med et stadig mere komplekst økonomisk panorama, der begyndte med forsinkelser i forsyningskæden og overbelastning af havne. På det tidspunkt, hvor virksomheder var i stand til at få forsyninger til butikshylderne, ændrede efterspørgslen sig, da en stædigt høj inflation udhuler nogle forbrugeres købekraft. I Nikes tilfælde forårsagede forsendelsesproblemer en stigning i varer uden for sæsonen. Oven i dette har dollarens ubønhørlige stigning forringet resultater fra andre lande.

Virksomheden ser nu bruttomarginen falde 200 til 250 basispoint i dette regnskabsår – i forhold til en tidligere prognose om, at måleren for rentabiliteten ville være flad eller falde så meget som 50 basispoint. Marginerosionen forventes at være særlig stejl i selskabets andet kvartal. Mens salget for hele året stadig forventes at vokse i et lavt tocifret interval, når der justeres for valuta, ses reel ekspansion nu i en række lave til mellem-encifrede.

Især Nike har kæmpet for at løse logistikproblemer som følge af overbelastning af havne og skibstrafik. Den samlede varebeholdning steg 44% i det seneste kvartal sammenlignet med året før. Mængden af varer i transit steg også, selvom ledere bemærkede, at forsendelsestiderne forbedres.

Kina resultater

Kina, som har set sin Covid Zero-politik tynge økonomien, repræsenterer endnu en hovedpine. Nike sagde, at salget faldt 16% i sin region i Greater China i kvartalet.

På trods af volatil efterspørgsel har ledere sagt, at de stadig ser landet som et langsigtet vækstmarked og har lovet at fortsætte med at pumpe investeringer ind i regionen.

Administrerende direktør John Donahoe sagde, at kinesiske forbrugere er ved at komme ud af pandemiske restriktioner med en appetit på at bruge, og virksomheden forventer, at resultaterne begynder at blive bedre. Han tilføjede, at efterspørgslen i Nordamerika også er robust. Salget i første kvartal i Nikes hjemregion slog analytikernes estimater.

Globalt steg salget 10% på valutaneutral basis i perioden. Den samlede omsætning var $12,7 milliarder, over analytikernes gennemsnitlige estimat på $12,3 milliarder, men dette salg var mindre rentabelt midt i nedskrivninger. Indtjening pr. aktie levede ikke op til forventningerne.