Home » News » Europæiske aktier falder, mens varme Amerikanske inflationsdata giver frygt for rentestigninger

Europæiske aktier falder, mens varme Amerikanske inflationsdata giver frygt for rentestigninger

Europæiske aktier vendte stigningen torsdag, efter at endnu en varm inflationsmåling fra USA ansporede forventningerne om, at Federal Reserve sandsynligvis ville forblive aggressiv i sin kamp mod inflationen.

Det regionale STOXX 600-indeks (.STOXX) faldt 1,3 % efter at være steget så meget som 0,8 % tidligere i sessionen efter rapporter om, at den britiske regering drøftede ændringer i den finansplan, der blev annonceret i sidste måned, og som havde udløst en rutschetur på obligationsmarkederne.

Data viste, at de amerikanske forbrugerpriser steg mere end forventet i september, hvilket forstærkede forventningerne om, at Federal Reserve vil levere en fjerde renteforhøjelse på 75 basispoint i næste måned. Det såkaldte kerne-CPI steg 6,6 % i de 12 måneder frem til september.

“Nøgleaspektet i dagens udgivelse er den fortsatte stigning i kerneinflationen,” sagde Willem Sels, global investeringsdirektør, Global Private Banking and Wealth hos HSBC.

“Indtil Fed ser nogle beviser på at bremse kerneinflationen og bunden af arbejdsmarkedsindikatorer, såsom stigende arbejdsløshed eller langsommere jobåbninger, er det usandsynligt, at det vil ændre kurs.”

Referater fra Federal Reserves møde i september viste onsdag, at embedsmænd understregede behovet for en mere restriktiv politik for at tæmme inflationen.

STOXX 600 er faldet 4,3 % i de sidste seks dage, med markeder bekymrede over centralbankernes aggressive politiske tiltag for at tackle høj inflation og nylige advarsler fra Den Internationale Valutafond og Verdensbanken om en recession.

Seneste data bekræftede den tyske harmoniserede inflation var +10,9 % å/å i september, mens forbrugerpriserne (CPI) i Sverige, målt med en fast rente, steg 1,1 % fra august.

Med tredje kvartals indtjeningssæson i horisonten, er investorerne fokuseret på, hvordan ledelsen hos Europe Inc fremskriver indtjeningsudsigterne på et tidspunkt, hvor inflationen er rekordhøj, og en recession er almindeligt forventet.

De fleste af STOXX 600-sektorerne var i minus, ledet af teknologiaktier (.SX8P), der faldt 5,0 % for at nå det laveste siden maj 2020.

Europæiske halvledervirksomheder faldt, efter at leverandøren af chipfremstillingsteknologi, Applied Materials Inc (AMAT.O) sagde, at eksportrestriktioner til Kina ville resultere i et tab på 250-550 mio. USD i nettosalg i kvartalet, der sluttede den 30. oktober, med en lignende effekt forventet i de følgende tre måneder.

Aktierne i Infineon (IFXGn.DE), ASML (ASML.AS), ASMI (ASMI.AS), BESI (BESI.AS) og Aixtron (AIXGn.DE) faldt mellem 4 % og 9 %.

Den norske aluminiumsproducent Norsk Hydro (NHY.OL) steg 4,3% efter rapporter om, at USA vejede for at begrænse importen af russisk aluminium.