HomeNewsEr S&P 500-faldet forbi? Her er hvad diagrammerne siger

Er S&P 500-faldet forbi? Her er hvad diagrammerne siger

Mircea Vasiu

Investorer købte S&P 500-dykket forårsaget af det geopolitiske chok fra Ruslands invasion af Ukraine. Efter at have åbnet mere end 2%, steg indekset og lukkede med mere end 1%. Er nedgangen forbi?

Den 24. februar vil forblive i historien som en mørk dag for Europa og verden. Rusland invaderede sin nabo, Ukraine, og en militær konflikt startede i udkanten af Europa.

Konflikten var under opsejling og truede flere gange med at komme ud af kontrol. Desuden har den amerikanske efterretningstjeneste advaret Europa flere gange om en forestående invasion af Ukraine af Rusland. Derudover rådede mange lande, herunder USA, sine borgere til at forlade Ukraine i god tid før invasionen fandt sted.

Det internationale samfund blev med andre ord ikke fuldstændigt overrasket. Den aktuelle overraskelse var graden af invasionen, da Rusland angreb hele landet på én gang.

Chokket førte til, at investorer søgte sikkerhed i andre aktiver end aktiemarkedet. Som sådan åbnede S&P 500, set som benchmarket for det samlede aktiemarked, dagen ned med mere end 2 %.

Men som dagen skred frem, og EU og USA annoncerede et væld af sanktioner mod Rusland, begyndte investorerne at købe dykket. Så voldsom var markedets reaktion, at S&P 500-indekset indhentede alle tabene og endte dagen med mere end 1 %.

Kun tre gange i indeksets historie skete det, at indekset faldt med mere end 2 % til et 6-måneders lavpunkt og derefter hoppede for at lukke dagen positivt: den 24. juli 2002, den 16. september 2008 og i går.

Så er faldet i 2022 forbi? Eller er dette bare et rally på bjørnemarkedet?

Det tekniske billede favoriserer flere ulemper

Selvom S&P 500 ikke officielt er på bjørnemarkedets territorium (dvs. den faldt ikke med mere end 20 % fra de seneste højdepunkter), er perspektiverne bearish. For det første viser det tekniske billede et muligt hoved- og skuldermønster.

Mønsterets halsudskæring var allerede brudt, før krigen startede i Europa, så gårsdagens stævne bragte kun en gentest af det. Sådan en gentest er meget almindelig, når man handler med hoved- og skuldermønstre.

For det andet er det usandsynligt, at krigen i Europa vil ændre Feds mening om at hæve den føderale reserverente. Fed må reagere på inflationsgabet, hvis den skal flytte det kortsigtede samlede udbud tilbage til ligevægt.

Sammen peger det tekniske og grundlæggende billede på flere ulemper på kort sigt. Vil investorerne købe dykken igen?