Home » News » Er det sikkert at købe S&P 500-indekset efter et fald på 400+ point?

Er det sikkert at købe S&P 500-indekset efter et fald på 400+ point?

S&P 500-indekset faldt mere end 400 point fra dets rekord niveau. Geopolitiske begivenheder tynger aktiemarkedet, og derfor har udviklingen i Rusland og Ukraine haft en negativ indvirkning. Er det sikkert at købe indekset nu, hvor det har fundet horisontal støtte?

Historien fortæller os at aktiemarkedet reagerer på geopolitiske begivenheder. Hver gang det gjorde det tidligere, steg det kraftigt. Med en eskalerende konflikt mellem Rusland og Ukraine, vil S&P 500-indekset opleve flere fald.

To faktorer lover dog godt for det vigtigste amerikanske aktiemarkedsindeks. Det ene er det tekniske billede – trods faldet fandt indekset horisontal støtte.

En anden er historiske data. I gennemsnit var den samlede tilbagetrækning forårsaget af geopolitiske begivenheder siden 1940'erne kun -4,6%.

S&P 500 finder støtte ved halsudskæringen af et hoved- og skuldermønster

Det tekniske billede viser et muligt hoved- og skuldermønster, som giver problemer for tyrene. Markedet er i øjeblikket ved horisontal støtte givet af mønsterets halsudskæring, men et brud nedenfor ville åbne portene for et fald til det målte træk.

Men indtil støtten holder, bør bjørne være forsigtige. Kun en daglig lukning under halsudskæringen ville validere vendemønsteret.

Hvordan reagerede markedet på geopolitiske begivenheder i fortiden?

Udsigten til, at konflikten mellem Rusland og Ukraine eskalerer, kan se bekymrende ud for aktiemarkedsinvestorer. Et hurtigt historisk tjek fortæller os dog, at aktier normalt tager geopolitiske begivenheder i opløbet.

Mere præcist er den gennemsnitlige samlede tilbagetrækning forårsaget af geopolitiske begivenheder siden 1940'erne -4,6%. Desuden blev bunden nået efter 19,7 dage i gennemsnit, og genopretningen tog 43,2 dage i gennemsnit.

Pearl Harbor-angrebet havde den største indflydelse på aktiemarkedet. Tilbage i december 1941 faldt aktien tæt på -20% som følge af det japanske angreb. Men selv den form for tilbagegang blev genvundet på mindre end et år. Iraks invasion af Kuwait er et andet eksempel. Faldet på -16,9 % blev genvundet på lidt over et halvt år.

For at opsummere er udsigten til krig i Europa bekymrende for hele verden, men aktiemarkedsinvestorer har historien på deres side, da alle træk udløst af geopolitiske begivenheder til sidst blev genvundet.