HomeNewsDerfor byder aktiemarkedet i USA på trods af stigende årlig inflation

Derfor byder aktiemarkedet i USA på trods af stigende årlig inflation

Mircea Vasiu

Den amerikanske inflation nåede op på 7,5 % år/år i januar – hvilket er den største årlige stigning i inflationen i 40 år. Hvorfor byder aktiemarkedet stadig?

Handelsugens vigtigste begivenhed er nu bag os, da de amerikanske inflationstal for januar netop blev offentliggjort. Priserne på varer og tjenester i USA steg til det højeste niveau i fire årtier.

Mere præcist er dette den højeste CPI-inflation siden 1982.

Priserne på brugte biler, flybilletter og el steg med henholdsvis 1,5 %, 2,3 % og 0,9 %. Som et resultat heraf steg både overskriften og kerne-CPI til fire årtiers høje niveauer, og alligevel blinkede aktiemarkedet knap nok – i skrivende stund er Dow Jones Industrial Average (DJIA) nogenlunde uændret på dagen, ned omkring 100 point eller deromkring.

Her er to grunde til, at der stadig bydes på aktier:

  • Højere inflation tynger dollaren
  • Fed ser fanget ud

Højere inflation tynger dollaren

Dollaren faldt over hele linjen på inflationsdata på trods af den modsatte første reaktion. Tanken bag tiltaget er, at inflation typisk er skadelig for værdien af en valuta.

Nu hvor inflationen har nået niveauer, der ikke er set siden 1982, repræsenterer det noget ukendt for de fleste markedsdeltagere, for ikke at nævne centralbankfolk. Desuden kører Fed stadig kvantitative lempelser i februar, så inflationen vil om noget stige endnu mere før mødet i marts.

En anden årsag til faldet i dollaren, som understøtter aktier, er den tid, det tager for rentestigninger at betyde noget. Dette skyldes, at transmissionsmekanismen for renteforhøjelser i hele økonomien er kompleks og tager meget tid (ca. seks måneder eller deromkring). Selv med en renteforhøjelse i marts vil forhøjelsens effekt derfor have ringe eller ingen indflydelse på økonomien.

Fed ser fanget ud

En anden grund, der understøtter aktier, kommer fra Fed – det ser ud til at være fanget her. Efter dagens data antyder markedet en 50 % chance for en renteforhøjelse på 50bp i marts.

Lidt mere end det, og Fed er "tvunget" til at stige så meget, bare for ikke at blive set som bagved kurven. Hvis det kun stiger 25bp, ville markedet se det som en lempelse og ikke stramning, og dermed værende bullish for aktier.