HomeNewsDen legendariske investor Jeremy Grantham advarer om, at S&P 500 kan falde yderligere 26 % – og afslører, at han shorter Nasdaq og junkobligationer

Den legendariske investor Jeremy Grantham advarer om, at S&P 500 kan falde yderligere 26 % – og afslører, at han shorter Nasdaq og junkobligationer

News Team

Jeremy Grantham advarede om, at S&P 500 kunne falde med yderligere 26 % i det næste år, da finansmarkederne står over for et hidtil uset sammenløb af udfordringer. Han afslørede også, at han satser mod Nasdaq-indekset og uønskede obligationer.

Mørke dage forude

“Dette er et mere farligt udseende øjeblik i global økonomi end selv vanviddet i boligboblen i 2007,” sagde Grantham til Reuters Global Markets Forum onsdag.

Den veteraninvestor og GMO-medstifter sagde, at det amerikanske benchmark-aktieindeks kunne falde fra omkring 4.000 point i dag til 3.000 point i løbet af de næste 12 måneder, hvilket repræsenterer et fald på 38% fra dets top i december. S&P 500 er faldet omkring 15 % i år.

“Forværringen af fundamentale forhold på global basis ser absolut chokerende ud,” sagde han ifølge Reuters.

Grantham slog alarm om en “superboble” i aktivpriser i januar, og erklærede, at den gik ind i sin ødelæggende sidste handling i et forskningsnotat offentliggjort den 31. august.

I notatet understregede han den farlige kombination af enormt overvurderede aktier, obligationer og boliger; stigende inflation og rentechok; og stigninger i råvare- og energipriser. Han markerede også Ruslands invasion af Ukraine, igangværende COVID-19-lockdowns i Kina og mangel på fødevarer og ressourcer som yderligere bekymringer.

GMO’s langsigtede investeringsstrateg fortalte Reuters-forummet at forberede et sammenbrud i vækstaktier, kaos på de globale boligmarkeder og stigende realkreditrenter, der presser boligejere.

Grantham forudsagde også stædig inflation og vedvarende pres på aktierne. Han pegede på, at klimaforandringerne forstyrrer økonomier, at den nationale arbejdsstyrke skrumper på grund af lave fødselsrater, og at den verdensomspændende forsyning af varer tørrer op.

Desuden understregede han, at inflationen har udhulet investorernes reale afkast i løbet af det seneste år, hvilket gør “et marginalt bjørnemarked til et ret seriøst bjørnemarked.”

Udnyt på styrtet

Grantham søger at drage fordel af det massive nedfald, han forventer. Gennem sin velgørende fond på 1,5 milliarder dollar har han sat væddemål mod den teknologitunge Nasdaq og højforrentede obligationer, fortalte han til The Times i et interview offentliggjort fredag.

Nasdaq er faldet 25% fra toppunktet i november. Indekset anses generelt for at være mere risikabelt og mere volatilt end S&P 500, da det har en større andel af hurtigtvoksende, aggressivt værdsatte, urentable virksomheder blandt sine bestanddele.

Højafkast- eller junkobligationer vurderes lavere end obligationer med investeringsgrad af kreditbureauer. De tilbyder større afkast til investorer, men har en tendens til at være mere volatile og har større misligholdelsesrisiko end højere ratede obligationer.

Granthams indsats tyder på, at han forventer, at teknologiaktier vil falde, og virksomhedernes misligholdelser vil stige, når superboblen brister, hvilket sender teknologiaktier og junkobligationer nedad.