HomeNewsDax-index hopper fra lavpunkter: er dette blot et bjørnemarked rally?

Dax-index hopper fra lavpunkter: er dette blot et bjørnemarked rally?

Mircea Vasiu

Det tyske aktiemarkedsindeks steg fra lavpunkterne forud for ECB-mødet. Er dette bare et rally på bjørnemarkedet?

Det tyske Dax-indeks var et af de europæiske indekser, der faldt aggressivt, efter Rusland invaderede Ukraine. Dette skyldes, at mange tyske virksomheder har handlet i Rusland, plus at landet er stærkt afhængigt af russisk gas.

Som sådan tænkte investorer på at reducere eksponeringen på det tyske aktiemarked, i det mindste indtil det bliver tydeligere, hvor denne konflikt også leder hen. Desuden er centralbanken presset til at reagere på stigende inflation, og derfor førte udsigterne til pengepolitisk stramning sammen med den usikkerhed, en militær konflikt medførte, til et kraftigt fald på det seneste.

Fra et teknisk perspektiv fandt indekset støtte ved et tidligere modstandsområde. Det er tilbage på niveauer set i 2020, men det hoppede kraftigt fra lavpunkterne. Det store spørgsmål her er, om dette kun er et bjørnemarked-rally?

Rallyer er meget mere aggressive under et bjørnemarked end under bullish markeder. De har en tendens til at have stor indflydelse på investorerne og er ofte falske rallyer.

Rusland-Ukraine-konflikten slettede næsten gevinster udløst af COVID-19-vaccinemeddelelsen

Aktiemarkederne er påvirket af fundamentale og tekniske faktorer. Dax ser ud til at reagere kraftigt på makrobegivenheder, som diagrammet ovenfor afspejler.

I første halvdel af 2020 faldt indekset kraftigt på grund af COVID-19-pandemien. Det efterfølgende rally, der fulgte, blev for det meste udløst af, at centralbanker og regeringer reagerede og lempede både penge- og finanspolitikken.

Fremover udløste annonceringen af COVID-19-vacciner endnu et rally på verdens aktiemarkeder. Men Dax fandt det umuligt at holde over 16.000 point, hvor det mødte stærk modstand.

Ikke engang det faktum, at det udvidede sit antal af bestanddele fra 30 til 40, var ikke nok til at opretholde rallyet. Tanken var, at ved at introducere nye, moderne virksomheder i indekset, ville det blive mere attraktivt for investorer.

Og så startede konflikten i Ukraine. Sikkert nok lavede Dax et dobbelt topmønster over 16.000. Som sådan blev investorerne "advaret" om en mulig vending i god tid før krigen startede.

Nu hvor det hoppede af støtte, er dilemmaet, om dette er et rally på bjørnemarkedet. Hvis ja, ville støtten ikke holde anden gang.