HomeNewsDax-indeksprisprognose forud for euroområdets endelige CPI-data

Dax-indeksprisprognose forud for euroområdets endelige CPI-data

Mircea Vasiu

Det tyske aktiemarked konsoliderer sig under et kritisk modstandsområde. Vil de endelige CPI-data, der vil blive frigivet senere på ugen, hjælpe indekset?

Europæiske handlende og investorer har det svært i år. Ikke kun at de europæiske økonomier kæmper i kølvandet på COVID-19-pandemien (næsten alle restriktioner i Europa blev ophævet), men Rusland-Ukraine-krigen tilføjer endnu en dimension til kompleksiteten i at fortolke europæiske økonomier i 2022.

Lad os bare tænke på nogle af Europas udfordringer lige nu. Først krigen i Ukraine. En konflikt i udkanten af Europa, uden en ende i sigte, tynger alle europæiske økonomier, på den fælles valuta og i sidste ende på aktiemarkedet.

Det andet er den stigende inflation. De endelige CPI YoY-data vil blive offentliggjort på onsdag, og prognosen er, at inflationen steg med 7,5 % år-til-år.

Inflationen er måske ikke steget så meget som i f.eks. USA, men der er en opadgående tendens. Desuden er priserne på varer og tjenesteydelser steget meget mere end centralbankens vilje til at tolerere dem. Derfor er en ændring i ECB’s holdning denne sommer næsten en selvfølge.

Tyskerne har længe ønsket, at centralbanken skulle hæve renten fra det negative område. Endelig kan deres ønske gå i opfyldelse til sommer, da ECB er klar til at begynde at stramme.

Men hvad ville det betyde for det lokale aktiemarked?

Dax finder stiv modstand ved 15.000

Sidste år ændrede det tyske Dax-indeks sig. Det omfattede ti nye virksomheder i et forsøg på at modernisere indekset og gøre det mere attraktivt for investorer.

Faktisk steg indekset til rekordhøje kort tid efter. Men det europæiske aktiemarked er tæt korreleret med det amerikanske.

Da de amerikanske markeder begyndte at vælte efter toppen i de sidste handelsdage sidste år, fulgte Dax-indekset. Det brød støtte set på 15.000 point og faldt yderligere tre tusinde point eller deromkring i, hvad der så ud til at være kapitulation.

Men det hoppede igen sammen med det amerikanske aktiemarked. Den fandt stiv modstand på 15.000, et niveau der fungerede som støtte tidligere. Med andre ord, medmindre vi ser et nyt lavere lavpunkt, forbliver skævheden bullish for Dax-indekset.

Det første skridt ville være for indekset at bryde serien med lavere højder. Efter et sådant træk skifter fokus til de centrale 15.000, og en daglig lukning over bør udløse yderligere gevinster.

På den anden side, med ECB på vej til at hæve renten, er det svært at se aktiemarkedet stige. Men hvis lavpunkterne holder, bør man ikke udelukke endnu et forsøg på 15.000-området.