Home » News » Amerikanske aktier falder på grund af trussel om rentestigninger

Amerikanske aktier falder på grund af trussel om rentestigninger

Aktiemarkederne i USA lukkede lavere mandag på grund af bekymringer, at landets centralbank vil presse på med yderligere rentestigninger.

Jerome Powell, formand for Federal Reserve, sagde, at rentestigningerne ville fortsætte i et forsøg på at dæmme op for de stigende priser.

Dow Jones Industrial Average, teknologitunge Nasdaq- og S&P 500-indekser lukkede alle lavere.

Inflationen i USA er fire årtier høj, og den amerikanske økonomi er skrumpet i to kvartaler i træk.

Denne milepæl i mange lande ville blive betragtet som en økonomisk recession, men den er ikke klassificeret som sådan i USA, som bruger yderligere data til at foretage det opkald.

Mandagens fald forlængede voldsomme tab fredag, da hr. Powell fortalte en samling af centralbankfolk ved Jackson Hole Economic Symposium i Wyoming, at den amerikanske centralbank ville handle “kraftigt” for at kontrollere inflationen, selvom det ville resultere i “en vis smerte” for husholdninger og virksomheder.

Han sagde: “Gendannelse af prisstabilitet vil tage noget tid og kræver at bruge vores værktøjer kraftigt for at bringe efterspørgsel og udbud i bedre balance.”

“Mens højere renter, langsommere vækst og blødere arbejdsmarkedsforhold vil bringe inflationen ned, vil de også bringe nogle smerter til husholdninger og virksomheder. Det er de uheldige omkostninger ved at reducere inflationen. Men en fejl i at genoprette prisstabilitet ville betyde langt større smerte.”

Mandag lukkede Dow Jones 0,57 % lavere, mens S&P 500 faldt 0,67 %, og Nasdaq faldt med 1,02 %.

Faldet følger efter et kraftigt fald på Wall Street fredag, hvor alle tre benchmarks er mere end 3 % lavere. Nasdaq registrerede sin dårligste daglige præstation siden juni.

Teknologiaktierne Apple Inc (NASDAQ: AAPL), Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) og Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) faldt alle mellem 1,07 % og 1,37 % ved børslukningen mandag.

Investorer er bekymrede for, at hvis den økonomiske vækst halter, vil højere renter øge sandsynligheden for en recession.

“Investorer er ved at forlige sig med tanken om, at Fed er seriøs med at bremse inflationen,” sagde Rod von Lipsey, administrerende direktør hos UBS Private Wealth Management.

Centralbanken har hævet renten i de seneste måneder som reaktion på stigende priser. Højere renter gør lån dyrere for enkeltpersoner og virksomheder, hvilket kan bremse økonomisk vækst såvel som inflation.

Federal Reserve hævede sin styringsrente med 0,75 procentpoint med målet om et interval på 2,25 % til 2,5 % i juli. I marts var Federal Reserves styringsrente næsten nul.