HomeNews3 økonomiske begivenheder der kan flytte europæiske aktier denne uge

3 økonomiske begivenheder der kan flytte europæiske aktier denne uge

Mircea Vasiu

Krigen mellem Rusland og Ukraine er den vigtigste drivkraft for finansmarkedernes kurshandlinger i denne uge, men investorer bør også være opmærksomme på, hvilke økonomiske begivenheder der kan flytte europæiske aktier.

Siden Rusland invaderede Ukraine, har finansmarkederne reageret skarpt. I Europa er såvel aktiemarkederne som den lokale valuta, euro, faldet markant.

Tag det tyske Dax-indeks for eksempel. Det startede den nye handelsuge ned -3,8% og trådte ind på bjørnemarkedets territorium. Det er nu faldet -22,6% fra det seneste høje niveau, og derfor begyndte et bearish marked (et bearish marked starter, når prisen falder med mere end -20% fra det seneste højdepunkt).

Det er klart, at krigen er årsagen. Men økonomiske data flytter også de europæiske indekser, så her er tre økonomiske begivenheder at holde øje med i denne uge: det reviderede BNP, ECB-mødet og det tyske endelige CPI.

Revideret BNP

Det første vigtige stykke økonomiske data for europæiske aktier er planlagt til tirsdag. Det Reviderede BNP udgives kvartalsvis og viser ændringen i den inflationskorrigerede værdi af alle varer og tjenester produceret i euroområdet. Det er spået til 0,3 %, og afvigelser fra prognosen fører ofte til skarpe markedsbevægelser.

Den Europæiske Centralbanks møde

Handelsugens vigtigste begivenhed er Den Europæiske Centralbanks pengepolitiske erklæring. ECB overraskede markederne for seks uger siden og brugte en høgagtig tone. Det planlagde en normalisering af sin politik efter COVID-19-pandemien, og stigende renter er ikke noget, som aktieinvestorer er glade for.

Men krigen og dens indvirkning på de europæiske økonomier er endnu mere skadelig for aktiemarkedet. Derfor betyder udsigten til, at ECB ændrer tonen på sit torsdagsmøde, ikke, at aktierne også kan vende. Det, der er vigtigt på dette møde, er centralbankens syn på inflationen og dens planer om at bekæmpe stigningen i priserne på varer og tjenesteydelser.

Tysklands endelige CPI

Det tyske endelige CPI er planlagt til næste fredag. Markedet forventer, at priserne på varer og tjenester er steget med 0,9 % i den foregående måned, men risikoen er, at vi vil se et højere print – trods alt handles WTI-olieprisen til over $120 i dag.