Home » News » 3 grunde til, at Fed bør hæve fondsrenten i marts

3 grunde til, at Fed bør hæve fondsrenten i marts

Finansielle markedsdeltagere overvåger nøje Federal Reserves møde i marts. Vil krigen i Østeuropa afholde Fed fra at starte en stramningscyklus?

Overskrifter om Ukraine-krigen dominerer nyhederne – og det er der en god grund til. Handlende og investorer er optaget af krigens implikationer for den globale økonomi og aktiemarkedet, og hvad de geopolitiske ændringer vil bringe.

Finansmarkederne afventer Feds beslutning i marts vedrørende federal funds-renten. Dette er den største centralbank i verden, og hvis den starter en ny stramningscyklus, vil dens bevægelse blive kopieret af banker verden over.

Vil Fed begynde at stramme op, eller vil krigen føre til en global recession, der afskrækker centralbankerne fra at vandre? Og hvis Fed hæver – bliver det en stigning på 25bp eller 50bp? Desuden, hvad er implikationerne for aktiemarkedet?

Historisk set er marts en stærk måned for aktier. S&P 500-indekset leverede positive gennemsnitlige månedlige afkast i marts, hvis vi betragter perioden efter 1950'erne. Men så igen kan konflikten mellem Rusland og Ukraine være en game-changer.

Her er tre grunde til, at Fed bør hæve federal funds-renten i marts:

  • Oliepriserne steg kraftigt på grund af konflikten i Østeuropa
  • Inflationen er fortsat høj og vil sandsynligvis stige mere
  • Økonomi kører tæt på sin fulde kapacitet

Der skal reageres på stigende energipriser

Krigen i Ukraine bragte hidtil usete foranstaltninger fra det internationale samfund mod Rusland, aggressoren i denne krig. Et af resultaterne af sanktionsbølgen er, at olieprisen steg. For eksempel handlede WTI-råolien over $110/tønde, da den for kun to år siden slog sig ned i negativt territorium.

Stigende energipriser er inflationært, og Fed har ikke råd til bare at sidde og se på.

Inflationen er et godt stykke over Feds mål

Inflationen er meget højere end Feds mål. At dømme efter, hvordan Fed strammede op i 2015-2020, burde renterne være meget højere nu, selv uden inflationen når op på fire årtiers højde.

Den økonomiske vækst er tilbage på sporet

Endelig bør Fed handle, da økonomien er tilbage på sporet efter nedgangen forårsaget af COVID-19-pandemien. Ved at forsinke starten på en stramningscyklus risikerer Fed at overophede økonomien, hvilket ville forårsage en hård landing senere hen ad vejen.