HomeNews2 grunde til, at amerikanske aktier steg på trods af en høgagtig Fed

2 grunde til, at amerikanske aktier steg på trods af en høgagtig Fed

Mircea Vasiu

Hawkish Fed kunne ikke stoppe amerikanske aktiers stigning. Negative realrenter skræmmer investorerne, da de foretrækker aktiemarkedet i stedet for.

Amerikanske aktier lukkede på toppen den dag, Federal Reserve startede en stramningscyklus. Selvfølgelig kan man sige, at aktierne elsker en høgagtig Fed, men stigningen er ikke så overraskende.

Faktisk er stigende kurser ikke godt for aktierne, men hvis vi tænker på alternativer til investorerne, så ser aktierne alligevel ikke så dårlige ud. Ja, Fed hævede renten med 0,25 %, men inflationen er på 7,9 %.

Desuden viser Feds fremskrivninger, at inflationen vil være vedvarende på trods af centralbankens meget strammere politik. Så hvorfor steg aktierne? Her er to mulige forklaringer:

  • Negativt reelt afkast på investorernes beslutninger
  • Renteforhøjelsen var stort set prissat ind

Negative realrenter skræmmer investorer

Fed leverede den første renteforhøjelse i en ny stramningscyklus efter at have holdt federal funds-renten tæt på nul under COVID-19-pandemien. Men sammenlignet med inflationen er stigningen så lille, at den ikke gør en forskel.

Det reelle udbytte er forskellen mellem federal funds-renten og inflationsraten. Da inflationen er 7,9 %, og de føderale fonde kun rater 0,25 %, forbliver realrenten negativ. Afstanden blev knapt mindre.

Desuden forventes inflationen at blive ved med at stige. På det tidspunkt, hvor Fed leverer en ny renteforhøjelse seks uger fra nu, kan det negative gap være endnu højere.

Derfor har investorerne få muligheder tilbage end at investere på aktiemarkedet.

Renteforhøjelsen var stort set prissat ind

En anden forklaring på gårsdagens rally er, at renteforhøjelsen stort set var prissat ind. Fed kommunikerede i god tid sin beslutning, og som sådan kom det ikke som nogen overraskelse.

Det indledende fald kom på grund af, at et af Fed-medlemmerne var uenige og ønskede en større stigning på gårsdagens møde. Men generelt forventede markederne en høgeagtig Fed, så der var ingen overraskelser overhovedet.